Spring til indhold

Få det hele med, når du lægger budget

For alle mennesker, der har deres egen økonomi, er det en god idé at lægge et budget, hvor de månedlige indtægter og udgifter føres. Med et budget får man et klart overblik over, hvor meget der er tilbage, når de faste udgifter er betalt, og det kan derfor være et godt værktøj til at styre privatøkonomien, uanset om man er studerende, en familie eller måske pensionist. 

Har man ikke et budget, kan man komme ud i, at der nogle måneder ikke er noget tilbage til at leve for, fordi der var mange store regninger, og man ikke gennem budgettet havde sparet sammen. Ved at kortlægge hele årets udgifter og overføre det gennemsnitlige månedlige beløb plus lidt ekstra til en budgetkonto, hvor udgifterne trækkes fra, kan man undgå denne situation og således have sikkerhed for, at det hele kan løbe rundt. 

Både forsikringer og flyverdragter skal med 

Når man lægger sit budget, er det derfor vigtigt, at man sørger for at have det hele med. Udgiftsposter som husleje, el, vand, varme, forsikringer og lignende skal fremgå, men også andre ting, man ved vil komme som eksempelvis udgifter til familierådgiver, vintertøj til børnene, den årlige sommerferie og andre ting kan man med fordel inkludere i budgettet. Jo mere, man kan få med i budgettet, jo mere præcist bliver det. Dermed bliver også det resterende beløb, som kan bruges til for eksempel biografture eller anden forkælelse, tydeligere. 

Et budget er altså et værdifuldt værktøj til at styre sin økonomi med, og man kan med fordel begynde at lægge budget, allerede fra man er helt ung og begynder at tjene sine egne penge. Faktisk kan man starte allerede, inden man begynder at tjene penge, men måske modtager SU, for også her er det vigtigt, at der er balance mellem indtægter og udgifter.