Spring til indhold

Pastaens historie

I dag er pasta en fast ingrediens i mange danske hovedretter. Men vidste du, at pasta har rødder over 3.000 år tilbage i tiden? Her får du lidt om pastaens historie og de populæreste danske retter med pasta.

Vi kan spore pastaen helt tilbage til det 5. århundrede, hvor de arabiske lande anvendte noget, der i dag minder om nudler i madlavningen. Historien går på, at araberne trængte ind i Sicilien og medbragte langtidsholdbar mad som pasta og nudler. Der er også andre der mener, at det var Marco Polo der tog pastaen med til Italien fra Kina. Kina har ældgamle traditioner, så det er muligt at Kina har anvendt pasta i madlavningen i mange år før vi kendte til den.

Du kan læse mere om pastaens historie her, og herunder om de to populæreste retter med pasta:

Spaghetti bolognese

Alene navnet siger ret meget om denne ret. Ordet ’bolognese’ refererer nemlig til byen, hvor retten oprindeligt stammer fra. Bologna, som er en by i det nordlige Italien. Der er ingen der rigtig ved, hvorfor og hvordan Spaghetti Bolognese blev en verdenskendt ret, men de fleste mener det skete under 2. verdenskrig, da både USA og England havde soldater i henholdsvis Italien og Frankrig. Retten er nem at lave, og du kan finde en opskrift på Spaghetti Bolognese her.

Lasagne

Lasagne har faktisk også rødder tilbage i Bologna. Dog er den italienske version fyldt med mange flere grøntsager, fisk eller svampe end den danske, hvor kødsovs og bechamelsovs er hovedingredienserne. Er du i tidspres, kan du anvende friske pastaplader. På den måde sparer du tid i ovnen, så retten bliver hurtigere færdig. Du kan finde masser af opskrifter på lasagne her.  Du finder både opskrifter på vegetarlasagne, klassiske lasagne eller lasagne med fisk.